Gypsy - Een aantal functies omschreven in het Nederlands


Weergave cartridges

Zet de Gypsy aan, kies een nieuwe mat en dan zie je het beginscherm.

Rechts onderin zie je dan een roze/paars rechthoek met daarop de afbeelding van een “toetsenbord matje” à raak deze aan met je pen.

Er wordt nu een cartridge geopend. Links onderin zie je de naam van deze cartridge. Wil je een andere cartridge selecteren, dan klik je links onderin op de naam van de huidige cartridge.

In het nieuwe scherm zie je bovenaan de tekst “show” hierachter staat een wit blok met rechts een pijltje. Als je op het pijltje drukt met je pen dan komen er drie opties te voorschijn, je kan selecteren welke je wilt, te weten:

-          All cartridges (dan kan je ook plaatjes selecteren van cartridges die je (nog) niet hebt of (nog) niet hebt gekoppeld) Let wel als een cartridge niet is gekoppeld kan je wel heel leuk een matje klaarmaken met snijbestanden, maar niet snijden. Deze optie is vooral makkelijk als je een cartridges hebt besteld die nog niet binnen is of als je wilt kijken of nieuwe/andere cartridges leuk zijn.
-          Linked Cartridges dan zie je alleen de cartridges die je gekoppeld hebt en dus ook daadwerkelijk kunt gebruiken.
-          Cartridges in Use, waar je mee aan het werk bent op een bepaalde mat.

Persoonlijk vind ik de linked cartridges optie de beste, alles wat je maakt kan je ook daadwerkelijk uitsnijden en je ziet gelijk alles wat je wel hebt.Snijvoorbeeld

Voordat je gaat snijden kan je in het menu advanced op het “oog” drukken. Dan zie je een voorbeeld wat er gesneden wordt. Het “oog” kleurt dan geel .

Wil je verder gaan, dan moet je nog een keer op het “oog” drukken. Deze wordt dan wit en je kan weer van alles doen met de gypsy.Plaatjes inzoomen

Optie 1 – inzoomen voordat je een plaatje kiest

Zet de Gypsy aan, kies een nieuwe mat en dan zie je het beginscherm.

Rechts onderin zie je dan een roze/paars rechthoek met daarop de afbeelding van een “toetsenbord matje” à raak deze aan met je pen.

Er wordt nu een cartridge geopend.

Druk de zilveren grote knop (links boven) in en houd deze vast totdat je met je pen het plaatje hebt ingedrukt wat je wilt zien.

Het plaatje gaat op het volledige beeldscherm staan. Als je verder wilt gaan, kan je op het scherm drukken en ga je terug naar het vorige scherm.
Optie 2 – inzoomen op de mat zelf (scherm met de snijmat afgebeeld)

Je plaatje staat op de mat.

Druk de zilveren grote knop (links boven) in en toets/druk op het plaatje. Tot 3 x toe kan je inzoomen. Daarna klik je er nog een keertje op en je plaatje wordt weer klein/de volledige mat is weer zichtbaar.Letters/plaatjes aan elkaar plakken

Zet een woord op de mat.

Druk op het menu advanced rechts bovenin.

Druk op de zilveren knop links boven en klik/druk op het plaatje à het plaatje wordt nu ingezoomd.

Schuif de letter tegen elkaar aan, alsof het 1 woord is. Dit doe je met de 4 pijltjestoetsen rechtsonder boven het paarse/roze rechthoek met het plaatje van het “toetsenbord”.
Selecteer letter voor letter, Wat je selecteert wordt paars en daar komt een hokje om te staan.

Als je alles tegen elkaar hebt gezet ga je de snijlijnen weghalen die elkaar overlappen. Selecteer een letter en klik op het icoon met het sterretje/rondje/vierkantje schuin boven elkaar (boven het icoon met het oog). Dit icoon wordt nu geel. Dit doe je met iedere letter op zich.

Als je dat hebt gedaan klik je op het oog om te kijken of het goed is gegaan. Nu worden de snijlijnen rood en de lijnen die hij niet meer snijdt grijs. Mocht je een letter vergeten zijn, dan kom je daar nu achter en kan je het alsnog doen.

Als je verder wilt gaan (snijden of nog iets ander erbij zetten) dan moet je eerst op het oog klikken (zodat deze wit is en niet geel).Plaatje vergroten

Selecteer een plaatje en met de twee rondjes rechts onderin kan je het plaatje kleiner of groter maken. Klik op de grote cirkel en iedere keer wordt het plaatje een stukje groter.

Wil je een plaatje wat uit meerder elementen/onderdelen bestaat vergroten, selecteer dan in een keer alle verschillende onderdelen en vergroot/verklein alles in een keer zodat de verhoudingen blijven kloppen.Verschillende cardstock op één matje snijden

Als je het plaatje van de mat voor je ziet op het scherm zie je de vakjes van de mat. Als je plaatje selecteert kan je iedere verschillende kleur (element van het plaatje) ergens anders op een mat zetten.

Selecteer een onderdeel van een plaatje en sleep het naar de juiste plek op de mat. Zet alle verschillende kleuren op een andere plek.

Aan de hokjes kan je zien hoe groot dat stukje papier moet zijn.

Neem de papiertjes iets ruimer en plak ze zo op de mat dat ze goed uitkomen met de kleuren van de elementen en de blokjes op de mat. Let hierbij wel op dat je je echt mat het zelfde weglegt als de mat op het scherm van je gypsy. Dus met de pijl/bovenkant naar links en plak vervolgens  de verschillende kleuren papier op de juiste plek.

1 opmerking:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen